Soke professor EMERIC ARUS 10 DAN

World Sport Education Karate Union

BIOGRAFIE

Soke prof. EMERIC ARUS 10 DAN

PREȘEDINTE DE ONOARE al WSEKU
Președintele Federației Internaționale de Karate-Do Sendo-Ryu
Președintele Federației SUA Sticky Hands Combat Ju Jutsu

Statele Unite ale Americii

Profesorul Emeric Aruş s-a născut în România la 9 iunie 1938. Limba sa maternă este însă maghiara. În 1970 a terminat studiile ca absolvent, este licenţiat al Facultăţii de stat din cadrul „Institutului de Educație Fizică și Sport” din București, secţia Educaţie Fizică şi Sport, Specializarea Judo, concomitent a obținut Diploma ca profesor de Educaţie Fizică şi Sport și profesor de Judo. Profesorul Aruş este născut în Gemeni și este un om foarte curios, acesta a făcut și a învățat aproape totul în viața lui cu puțin ajutor de la alții.

În același mod, a învățat artele marțiale: fără profesor, folosind cărți, reviste și cunoștințele sale temeinice de biomecanică, anatomie, fiziologie, metodologie etc…, din mediul său de educație fizică. Anterior a fost în echipa olimpica de scrimă pentru Echipa Română de Sabie Olimpică, a participat la Jocurile Olimpice de vară din 1960 de la Roma fiind eliminat în turul al doilea la proba individuală și clasându-se pe locul 6 pe echipe.

Kaicho (Grand Master)  a mai practicat atletism, box, lupte și haltere, fiind un sportiv polivalent. În 1968, Kaicho (Grand Master) a început să practice Judo în România, sub îndrumarea lui maestrului profesor Vasile Gotelet (care și-a obținut Dan-i în Belgia), pe când era student la Institutul de Educație Fizică și Sport (I.E.F.S.) acum Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport (UNEFS) din București, absolvind în 1970 cu specializarea în acest sport. (A devenit ulterior antrenor de judo, apoi de karate shotokan și de aikido. L-a pregătit, printre altele, pe Istvan Nagy, medaliat cu bronz la Campionatul European din 1984. A fondat stilul de Karate, Sendo-Ryu Karate-Do, Kaicho (Grand Master) din 1981 trăiește în Statele Unite ale Americi).

În 1970 Shotokan Karate, iar în 1971,  Ju Jitsu. În 1974, Kaicho (Grand Master) a obținut Shodan la Judo de la Federația Română de Judo. Kaicho (Grand Master) a contractat o hepatită severă și a fost internat timp de 5 luni. Această boală i-a redus activitatea fizică, dar nu și cea mentală, practicând constant autohipnoza și meditația care i-au restabilit sănătatea relativ rapid, permițându-i să practice Budo. Profesorul Aruș a întâlnit mai mulți maeștri Budo remarcați în domeniile Judo, Aikido și Karate. Acești Maeștri Budo l-au ajutat mai târziu să dobândească multe cunoștințe. S-a antrenat 3 ani sub conducerea maestrului Hang Chang Hi, al 6-lea Dan Kodokan, un maestru coreean de judo. S-a antrenat sub conducerea lui Juo Iwamoto, șeful Federației de Aikido din Austria. A practicat Karate sub îndrumarea profesorului Roland Habersetzer, 5 Dan Shotokan, Augusto Basile, 6 Dan Wado-Ryu, Tatsuo Suzuki – Hanshi 8 Dan Wado-Ryu și mulți alți maeștri americani precum Cecile T Patterson, 8 Dan Wado-Ryu și regretatul maestru american, în Shotokan, Frederick Hamilton.

Ca antrenor român de Judo, Kaicho (Grand Master) a avut rezultate remarcabile producând mulți Campioni Români de Juniori, dintre care unii au ajuns la Echipa Olimpică de Seniori a României, care a avut un mare succes internațional în această artă.

În 1971, Kaicho a fondat Clubul de Budo Seikakukai din Oradea, România, unde a predat Judo, Karate, Aikido și Kobudo. După ce și-a revenit din boală la vârsta de 34 de ani, Kaicho a început să se concentreze mai mult pe Karate și Aikido decât pe Judo, deoarece Judo avea nevoie de mai multă forță și energie care i-ar putea readuce boala.

Kaicho (Grand Master) a obținut Shodan la Shotokan Karate în Austria. Kaicho (Grand Master) a emigrat în America în 1981 și de atunci statutul său de arte marțiale a crescut enorm. A obținut Yondan în 1984 în Shotokan de la maestrul Frederick J Hamilton. Un an mai târziu a obținut Godan în Shotokan de la maestrul Hamilton. Kaicho (Grand Master) s-a înscris în Federația de Karate-do Est Wado-Ryu din SUA în 1983, ajungând pe al 3-lea Dan. Kaicho (Grand Master) a obținut al 4-lea Dan la Judo în Japonia / Dai Nippon Seibukan Budo Bugei Kai și titlul de Shihan pentru Sendo-Ryu Karate-do. Sendo-Ryu a fost înființată pe 14 noiembrie 1987 și a fost protejată prin drepturi de autor în SUA. În 1987, Kaicho a terminat la Universitatea Long Island, campusul din Brooklyn „Programul de certificat de instructor de karate”.

În 1991, Kaicho (Grand Master) și-a terminat cursurile postuniversitare la Brooklyn College – obținând un master în educație fizică/management sportiv. Kaicho (Grand Master) a fost recunoscut ca un autentic Shodai SOKE în arta sa de către „World Headfunders/ Headfamilies Council” în 1990, obținând pentru efortul și practica sa până atunci (22 de ani în Budo) al 7-lea Dan în Sendo-Ryu. În 1992, Kaicho (Grand Master) a fost inclus în Hall of Fame de către World Headfunders/ Headfamilies Council și a primit al 8-lea Dan la Sendo-Ryu Karate-do. Kaicho (Grand Master) a obținut al 5-lea Dan la Ju Jitsu în 1997.

Pe 12 august 2000, Kaicho (Grand Master) a fost introdus în Hall of Fame de către Asociația de Arte Marțiale din SUA și a obținut al 9-lea Dan la Sendo-Ryu Karate-do, susținut de Maestrul Suprem Fusei Kise, al 10-lea Dan din Okinawa.

Pe 11 octombrie 2004, Kaicho (Grand Master) și-a terminat studiile postuniversitare obținând doctoratul, în Știința Mișcării Umane.

Despre Sendo-ryu Karate-Do

În Sendo-Ryu Karate-Do “Calea Inițiativei”, profesorul Emeric Aruș / SOKE 10 Dan Centură Neagră și fondatorul / președintele Federației Internaționale de Karate-Do Sendo-Ryu introduce un sistem de Autoapărare și Sport  Karate extrem de eficient. Sendo-Ryu Karate-Do “Calea Inițiativei” oferă peste 80 de diagrame și 400 de fotografii care ilustrează tehnici variind de la atacuri cu cuțitul la tehnici de apărare obligatorii pentru testele centurii negre.

Acest stil versatil și extrem de combativ încorporează elementele tehnice, principiile de antrenament de bază și filozofia generală a patru stiluri majore japoneze: SHOTOKAN, WADO-RYU, GOJU-RYU și SHITO-RYU KARATE-DO.

Profesorul Arus a introdus tehnici noi și eficiente de karate atât pentru atac, cât și pentru apărare. Măturarea picioarelor, aruncări, sufocare, tehnici de braț și leglock din Judo, Ju Jitsu, Aiki-Jujutsu, precum și principiile de luptă sistematizate și o metodologie puternică în Kumite (luptă), fac din Sendo-Ryu Karate-Do un stil cu totul unic.

Profesor Emeric Aruş-specializări în diverse arte marțiale

Președintele International Sendo-Ryu Karate-Do Federation & USA Sticky Hands Combat Ju Jutsu Federation

Prof. Emeric Arus, Kinesiolog are 10 Dan in Karate, Licență de master Kyoju-dairi în Ju Jutsu, 4 Dan Judo Consultant în arte marțiale pentru artele loviturilor / lovirii (Karate, Kickboxing, Box, Taekwondo, Kung-fu etc.) Arte de grappling și aruncare ( Judo, Ju Jutsu, Aikido, Lupte, Sambo etc.) Artele sabiei (Scrimă Modernă – Floretă, Sabie, Spadă, Iaido, Kendo etc.) Artele cuțitelor (tantojutsu) Kobudo etc.

a. Kinesiolog explicație!

 Kinesiologia este studiul științific al mișcării corpului uman. Kinesiologia abordează principiile și mecanismele mișcării fiziologice, anatomice, biomecanice și neuropsihologice. Kinesiologia este studiul activității fizice într-o gamă largă de sarcini, inclusiv exerciții fizice, viața de zi cu zi, joacă, sport și muncă. Kinesiologia integrează abordări biologice și comportamentale folosind perspective biomecanice, fiziologice și sociologice pentru a studia activitatea fizică de la celulă la societate. Un kinetolog este un profesionist din domeniul sănătății reglementat care tratează și previne rănile, bolile și îmbunătățește sănătatea și starea de bine. Kinesiologii se adresează sistemelor fiziologice și mecanice ale corpului. … Un fizioterapeut este un profesionist din domeniul sănătății reglementat care se concentrează pe o abordare mai holistică a asistenței medicale.

b. Kyoju dairi explicatie!

Kyoju dairi este un certificat de predare folosit de diverse koryū japoneze sau arte marțiale tradiționale.

Folosit de Sokaku Takeda la începutul carierei sale pentru a desemna un nivel înalt de înțelegere a sistemului Daitōryū aikijūjutsu , a adăugat mai târziu o denumire de nivel superior cunoscută sub numele de menkyo kaiden . Așadar, primii săi studenți de rang înalt, cum ar fi Sagawa Yukiyoshi (căreia i s-a cerut odată să servească drept moștenitor al artei, și deci trebuie să presupunem o înțelegere foarte profundă a artei), au primit doar kyōju dairi . Unii dintre cei care știau despre acest certificat de la Sokaku erau Yukiyoshi Sagawa, Taiso Horikawa, Kotaro Yoshida, Morihei Ueshiba și Takuma Hisa.

c. Grappling-ul explicatie!

Grappling-ul, în lupta corp la corp, descrie sporturi care constau în prinderea sau prinderea adversarului. Grappling-ul este folosit la distanță apropiată pentru a obține un avantaj fizic față de un adversar, fie prin impunerea unei poziții, fie prin accidentarea. Grappling este un termen larg care cuprinde multe discipline ca cele enumerate mai jos:

 

Bokh – este o artă marțialâ tradițională de lupte care a fost practicată de războinicii mongoli. Este mai cunoscut astăzi ca luptă mongolă.

Brazilian Jiu-Jitsu – este un stil de arte marțiale brazilian centrat pe luptele la sol (adică grappling).

Catch Wrestling – este o artă marțială creată la sfârșitul anilor 1800, care combină tehnici din lupte, Judo, Ju Jutsu și alte arte marțiale de grappling.

Danzan Ryu – O formă hibridă americană de Ju Jutsu. Este cunoscută și sub numele de Kodenkan.

Judo – este un stil de artă marțială japoneză axat pe grappling, blocări articulare și aruncări.

Ju Jitsu – este un stil de artă marțială japoneză axat pe încuietori, fixări și aruncări articulare. Încearcă să redirecționeze sau să manipuleze forța unui atac pentru a-l învinge pe atacator.

Luta Livre – este o artă marțială braziliană cunoscută în portugheză drept „Luptă liberă”.

Sambo – este un stil de arte marțiale rusești. Există două tipuri principale de Sambo; Combat Sambo și Sports Sambo. Cu toate acestea, Sports Sambo se concentrează pe grappling.

Schwingen – este o artă marțială elvețiană axată pe lupte.

Shuai Jiao – O artă marțială chinezească care se concentrază în principal pe tehnicile de luptă și grappling.

Ssireum – este o artă marțială coreeană axată pe lupte.

Sumo – este o artă marțială japoneză axată pe lupte.

Lupta – deși este folosită în principal pentru sport astăzi, este un stil de luptă străvechi de arte marțiale. Se concentrează pe lupte, aruncări și „prinderea” adversarului.

Arte marțiale cu o componentă semnificativă de grappling

Daido Juku Kudo – este o artă marțială japoneză care utilizează tehnici de arte marțiale mixte în timp ce poartă un gi (uniformă) tradițională.

Artele marțiale mixte – utilizează tehnici dintr-o varietate de stiluri diferite de arte marțiale (de exemplu, wresting, jiu-jitsu, box, karate etc.) pentru a învinge un adversar.

Pankration – Acest stil grecesc de arte marțiale combină tehnicile de grappling, lovituri cu piciorul și box. A făcut parte din primele Jocuri Olimpice din 648 î.Hr.

Shootfighting – este un sport de luptă similar cu Artele Marțiale Mixte. Este axat pe tehnici de la „Muay Thai Kickboxing” la „Total Body Submission Grappling”.

Vale Tudo – este un sistem brazilian de arte marțiale care este similar cu artele marțiale mixte, dar cu și mai puține reguli. Numărul limitat de reguli poate duce la mai multe accidentări în timpul concursurilor Vale Tudo.

d. Tantojutsu explicatie!

Tantojutsu este un termen japonez pentru o varietate de sisteme tradiționale de luptă cu cuțite japoneze care foloseau tanto, un cuțit sau un pumnal. Din punct de vedere istoric, multe femei au folosit o versiune a tanto, numită kaiken, pentru autoapărare, dar femeile războinice din Japonia premodernă au învățat una dintre artele tantojutsu pentru a lupta în luptă.

e. Kobudo explicatie!

Kobudo este o artă marțială tradițională japoneză. În kobudo se folosește un număr mare de arme, începând de la un mic bețisor de lungimea unui creion până la bastonul lung, naginata, tonfa, sabie etc.

Stilul KOBUDO a fost dezvoltat pe insula Okinawa unde împăratul Japoniei a interzis utilizarea armelor pe insula în urma unui razboi cu aceasta. Însă Okinawa urma să fie din nou atacată de japonezi, dar nu se puteau opune doar cu mâinile. Din aceasta cauză, ei au dezvoltat diferite arme din simple unelte agricole cum ar fi:

  • nunchaku (folosit la plesnirea spicelor de grâu pentru a cădea bobițele)
  • secera (folosită în secerarea plantelor agricole)
  • tonfa (folosită pentru învârtirea pietrelor de moară)
  • eku (în traducere liberă, vâslă, folosită în mod obișnuit) etc.

Războinicii din Okinawa au învățat să folosească aceste unelte agricole în apararea față de atacatori. Dar razboinicii din Okinawa au dezvoltat și un stil de luptă bazat pe lovituri de mâini și picioare. În acest fel s-a nascut un nou stil de karate numit KOBUDO, unde KO inseamna vechi sau tradițional, iar BUDO, înseamna stil de arte marțiale, deci KOBUDO nu este doar un simplu nume, dar are și o semnificație: STILUL DE ARTE MARTIALE VECHI / TRADIȚIONAL.