Regulament de arbitraj – Competiție

World Sport Education Karate Union

REGULI

 “WORLD SPORT EDUCATION KARATE UNION (acronim – WSEKU)”

Official WSEKU kata list

Competition categories WSEKU

REGULAMENTUL DE COMPETIȚIE KATA ȘI KUMITE

VERSIUNEA 1.0 – Valabilă de la 01.08.2022

STRUCTURA CONCURSULUI / rezumat

a. Competiția WSEKU este împărțită în două ramuri principale: KATA și KUMITE

b. Fiecare competiție de KATA și KUMITE va fi împărțită în diferite categorii: masculin feminin, individual sau echipe.

c. Fiecare competiție de KATA și KUMITE va fi împărțită în diferite categorii de vârstă:

COPII 4-5 / 6-7/ 8-9 / 10-11 ani

COPII 12-13 ani

CADETI 14-15 ani

JUNIORI 16-17 ani

TINERET 18-20 ani

SENIORS 21-35 ani

MAESTRI (VETERANI) 36 de ani sau mai mult.

d. Competiția de kata, pentru toate categoriile de vârstă, sunt permise doar Kata din lista oficială și Rengokai.
e. Este posibil să începi în kata și kumite la aceeași categorie de vârstă, dar nu este posibil să începi în kumite la aceeași categorie de vârstă în diferite clase de greutate. De exemplu: kumite cadet masculin -50 kg poate concura la kumite junior masculin -55 kg, dar nu la cadet kumite -50 kg și cadet -55 kg! În categoriile kata este posibil să începi doar în 2 categorii. De exemplu: cadeți masculin și juniori masculin sau tineret și seniori.

 

Competițiile sportive WSEKU sunt următoarele:

Competiția WSEKU / KATA va fi împărțită în:

Într-un eveniment Kata, un Kata este executat într-o zonă de tatami. Arbitrul ia o decizie pentru a declara un câștigător. Diferitele tipuri de evenimente sau meciuri Kata sunt următoarele:

Arbitraj: Sistem steaguri roșu și albastru.

Kata-urile înscrise vor fi anunțate de sportivi și executate în mod simulat în același timp de către concurenții plasați în fișa (grila) de competiție.

Kata echipe: 3 concurenți vor executa același Kata și vor începe cu fața în față sau shomen într-o poziție de start la alegerea lor. Echipa primește un scor prin sistemul steag roșu și albastru. Cei 3 concurenți au de ales să formeze un triunghi sau un triunghi inversat.

Bunkai: Bunkai se va aplica numai la categoriile Senior și Masters.

Copii I. 4-5 Ani”  obligatoriu doar (1 KATA) Acelaşi kata poate fi repetat.                                                                              

Copii II. Ani 6-7 Ani obligatoriu (2 KATA-uri) kata diferite în fiecare rundă, dar doar după a doua rundă este posibil să se repete (același kata sau altele,  prin rotație).

Copii III. Ani 8-9 Ani obligatoriu (2 KATA-uri) kata diferite în fiecare rundă, dar doar după a doua rundă este posibil să se repete (același kata sau altele,  prin rotație).

Copii IV. Ani 10-11 Ani”  obligatoriu (2 KATA-uri) kata diferite în fiecare rundă, dar doar după a doua rundă este posibil să se repete (același kata sau altele,  prin rotație).

Minicadeți 12-13 Ani”  obligatoriu (3 KATA-uri) kata diferite în fiecare rundă, dar doar după a doua rundă este posibil să se repete (același kata sau altele,  prin rotație).

Cadeți 14-15 Ani, Juniori 16-17 Ani, Tineret 18-20 Ani, Seniori 18-35 Ani și Maeștri +35 Ani”

(Open-Kata Liber). Nu se poate repeta kata-ul.

Antrenorul sau sportivul trebuie să înregistreze numele Kata înainte de a efectua Kata,

Competiția de Kata (arbitraj în sistem steguleţe) cu 5 arbitri (în funcție de numărul de arbitri poate fi cu 3 judecători prin decizia Comitetului de Arbitri). Sistemul de desfăşurare este prin eliminare directă fară repasaj se acordă două locuri trei în plus la proba de kata se execută forma de exerciţiu simultan în acelaşi moment la grupul de vârstă 4-13 ani. În luptele pentru medalii la kata, atât aka cât și ao, va executa kata-ul singur.

Atât AKA, cât și AO vor executa Kata împreună în runde eliminatorii Finala grupei, semifinala și finala Kata va fi efectuată separat.

În kata de echipă, echipele vor evolua separat, în kata de echipă toți membrii echipei se vor confrunta cu arbitrul principal și trebuie să salute pe toți împreună pe linia de început și pe linia de start. În competiția de kata pe echipe, sportivul de rezervă trebuie să fie înscris.

La kata echipe:  Se acceptă și ECHIPE DE KATA MIXT, adică fiecare echipă mixtă poate conține: 2 fete +1 baiat = echipa fete sau 2 baieți+1 fată = echipa băieți.

Competiția WSEKU / KUMITE va fi împărțită în:

      • SHOBU IPPON (concurs de 2 puncte)
      • SHOBU NIHON (concurs de 4 puncte)
      • SHOBU SANBON (concurs de 6 puncte)
      • SPORT KUMITE (concurs de 8 puncte)
      • BUDO KUMITE (concurs de 10 puncte)

Protecții: Protecții dentare (proteza dentară), mănuși roșii și albastre standard omologate, protecție pentru picioare tibiere și botoșei roșii și albastre, pentru femei protecția pieptului, peste 12 ani sunt obligatorii. Pentru toți concurenții de kumite, protecția corporală este opțională. Toți concurenții trebuie să aibă propriile centuri roșii și albastre.

 

Arbitraj: Sistem steaguri roșu și albastru.

Competiția de Kumite (arbitraj în sistem steguleţe) cu 5 arbitri (în funcție de numărul de arbitri poate fi cu 3 judecători prin decizia Comisiei de Arbitri). Sistemul de desfăşurare este prin eliminare directă fară repasaj.

BUDO KUMITE