Regulament de arbitraj – Competiție

World Sport Education Karate Union

REGULI

 “WORLD SPORT EDUCATION KARATE UNION (acronim – WSEKU)”

Official WSEKU kata list

Competition categories WSEKU

REZUMATUL REGULAMENTULUI DE COMPETIȚIE KATA ȘI KUMITE

VERSIUNEA 2.0 – Valabilă de la 14.09.2022

STRUCTURA CONCURSULUI / rezumat

a. Competiția WSEKU este împărțită în două ramuri principale: KATA și KUMITE

b. Fiecare competiție de KATA (KOBUDO și PARAKARATE) KUMITE va fi împărțită în diferite categorii: masculin feminin, individual sau echipe.

c. Fiecare competiție de KATA și KUMITE va fi împărțită în diferite categorii de vârstă:

COPII-U6 (4-5 ani), COPII-U8 (6-7 ani), COPII-U10 (8-9 ani), COPII-12 (10-11 ani), COPII-MINICADEȚI -U14 (12-13 ani), CADEȚI (14-15 ani), JUNIORI (16-17 ani), U21-TINERET (18-19-20 ani), SENIORI 18 ani și peste, VETERANI (35+), MAESTRI (45+), MARI MAEȘTRI (55+), MARI MAEȘTRI (55+).

d. Competiția de kata, pentru toate categoriile de vârstă, sunt permise doar Kata din lista oficială de kata WSEKU.

 

1) KATA:

În WSEKU se va aplica sistemul de eliminare fără repasaj. Lucrăm cu sistemul de steaguri (steaguri albastru și roșu) și 5 arbitri.

Patru judecători stau în colțurile tatami-ului și un judecător (judecătorul nr.1) între judecătorul 2 și judecătorul 5 (în funcție de numărul de arbitri poate,meciul poate fi cu 3 judecători prin decizia Comitetului de Arbitri).

Antrenorul sau sportivul trebuie să înregistreze numele Kata-ului înainte de a efectua Kata.

Se acordă două locuri trei, categoriile de kata de la 4 la 13 ani, 2 concurenți execută kata simultan, cu excepția meciurilor pentru medalii. În meciurile pentru medalii, aka și ao execută kata separat.

De la Cadeții (14-15 ani) și toate categoriile mai în vârstă, aka și ao execută kata separat.

Prezentarea formei de Kata pentru toate categoriile – limitări:

Prezentarea Kata-urilor pentru categoriile U6 (Copii 4-5 ani), U8 (Copii 6-7 ani), U10 (Copii 8-9 ani) și U12 (Copii 10-11 ani):

Liste cu Kata impuse.

Lista de Kata impus la Categoria A:

Goju-ryu:

Kihon kata-suri

1. Saifa

Shino kata

2. Seinchin

Tenno kata

3. Sanseiru

Heian kata-suri

4. Shisochin

Taikyoku kata-suri

5. Seisan

Pinan kata-suri

6. Gekiha II.

Geksai kata-suri

7. Kakuha I-II

Fukyu kata-suri

8. Hakutsuru

Gekiha I.

 
 

Shotokan:

Lista de Kata impus la Categoriile B/C/D:

1. Bassai Dai

Shito-ryu:

2. Bassai Sho

1. Ananko

3. Empi

2. Aoyagi

4. Hangetsu

3. Bassai Dai

5. Jitte

4. Bassai Sho

6. Jiin

5. Chinte

7. Jion

6. Heiku

8. Socin

7. Ishimine Bassai

9. Nijushiho

8. Itosu Rohai 1-2-3

 

9. Jiiin

Wado-ryu:

10. Jion

1. Bassai

11. Jitte

2. Jitte

12. Juroku

3. Naihanchi

13. Matsukaze

4. Niseishi

14. Matsumura Rohai

5. Rohai

15. Myojo

6. Wanshu

16. Naifanchin 1-2-3

 

17. Niseishi

Defalcare valorică pe categorii:

18. Rohai

A / Aspiranți și mai mare.

19. Saifa

10/9/8 Alb, roșu până la galben

20. Sanseiru

B / Începători și mai mare.

21. Seiyunchin

7/6/5 Kyu Portocaliu, de la verde la albastru

22. Seisan

C / Speranțe și mai mare.

23. Shinpa

4/3/2 Kyu violet până la maro

24. Shisochin

D / Avansați și mai mare.

25. Sochin

1 Kyu/Dan  de la Maro la Negru

26. Wanshu

E / Consacrați și mai mare.

27. Tomari Seisan

fără limite LIBER toate centurile

 

KOBUDO/ PARAKARATE/ RENGOKAI.

 

echivalentul şcolii de stil din care face parte

 

  • În categoriile „E”, se aplică lista oficială de Kata WSEKU
  • În categoria „B/C/D”, este posibil să se prezinte și Kata inferioare din categoria „A”.
  • Participanții până la vârsta de 11 ani, care eșuează kata-ul ar trebui să aibă opțiunea unei a doua încercări fără reducerea scorului.

Prezentarea Katas-urilor pentru categoriile U14 Copii-Minicadeți (12-13 ani), Cadeți (14-15 ani), Juniori (16-17 ani), U21-Tinereret (18-19-20 ani), Seniori, Veterani, Clasele de Maeștri (Experți):

Sportivii trebuie să execute diferite Katas-uri în toate rundele. Nu este posibil să repeți un kata.

– Copiii (4-5 ani) trebuie să execute un kata și pot repeta din runda a 2-a alternativ (AAA).

– Copiii (6-11 ani) trebuie să execute două kata diferite și pot repeta din runda a 3-a alternativ (ABAB).

– Copiii-Minicadeții (12-13 ani) trebuie să execute trei kata diferite și pot repeta alternativ din runda a 4-a (ABCAB).

– Cadeții (14-15 ani) și toate categoriile mai în vârstă trebuie să execute kata diferite în toate rundele (ABCDE).

Kata echipe:

Echipa Kata pentru categoria până la 13 ani (copii și minicadeți) este fără bunkai. Bunkai este obligatoriu în meciurile pentru medalii doar pentru cadeți, juniori, seniori și veterani. Bunkai trebuie să primească aceeași importanță ca și kata în sine. Timpul total alocat pentru demonstrația Kata și Bunkai combinate este de 5 minute.

În toate categoriile de echipe Kata, un concurent poate fi cu un an mai tânăr și un concurent poate fi cu un an mai în vârstă. Se acceptă și ECHIPE DE KATA MIXT, adică fiecare echipă mixtă poate conține: 2 fete +1 baiat = echipa fete, sau 2 baieți+1 fată = echipa băieți.

Formația 3 concurenți, ei vor executa același Kata și vor începe cu fața în față sau Shomen într-o poziție de start la alegerea lor. Echipa primește un scor prin sistemul steag roșu și albastru. Cei 3 concurenți au de ales să formeze un triunghi sau un triunghi inversat. Un concurent – rezervă poate înlocui participantul în cauză în orice meci, dar trebuie să se înregistreze în calitate de concurent înainte de începerea competiției.

 În evaluarea performanței unui concurent sau a unei echipe, cei 5 arbitri vor căuta urmatoarele criteriile la kata:

  • Posturi
  • Tehnici
  • Mişcări de tranziţie
  • Timing, sincronizare
  • Kime
  • Respirație corectă (Bunkai: control)
  • Conformitate, kihon al stilului (Bunkai: folosind mișcările reale, așa cum sunt efectuate în kata)
  • Puterea
  • Viteza
  • Echilibru

 

2)  KUMITE:

KUMITE este împărțit în 5 categorii:

      • SHOBU IPPON (concurs de 2 puncte)
      • SHOBU NIHON (concurs de 4 puncte)
      • SHOBU SANBON (concurs de 6 puncte)
      • SPORT KUMITE (concurs de 8 puncte)
      • BUDO KUMITE (concurs de 10 puncte)

ATENȚIE: Echipa de KUMITE este formată din 3 concurenți, cel puțin doi luptă, în cazul în care lipsește al treilea concurent, unul dintre cei doi concurenți poate lupta!

 

3) ȚINUTA OFICIALĂ: 

AO: Centura albastră, stă în stânga. AKA: Centura roșie, stă în dreapta. 

  • Sunt obligatorii protecția pentru gingii „proteza dentară”, mănuși roșii și albastre, suporturi pentru tibie „botoșei” și protecția picioarelor „tibiere”, centuri roșii și albastre. Protecția pieptului (pentru Copii-Minicadete fete 12-13 ani și peste pentru femei) „pieptar” și protecția corporală „vestă”  (pentru Copii-Minicadeți 12-13 ani atât la băieți, cât și la fete de la cadeții 14-15 ani și peste atât la bărbați, cât și femei).Protecțiile inghinale „cochilie pentru protecție pelviană” nu sunt obligatorii, dar dacă sunt purtate trebuie să fie un tip aprobat. Copii până la vârsta de 11 ani, protecția corpului este posibilă, dar nu este obligatorie.
  • Casca de Protecție „Karate” cu protecție facială (pentru copii până în 13 ani, sau peste 13 ani) este posibilă dar nu obligatorie, trebuie să fie albă AO și AKA, sau albastru și rosu AO și AKA, acoperind tot capul și cu o mască din plexiglas pentru protecția feței. Masca de față, protecția inghinală este posibilă dar nu obligatorie. Lentilele de contact moi permeabile sau ochelarii speciali sau alte echipamente speciale recomandate de comitetul medical WSEKU pot fi purtate pe riscul concurentului, cu aprobarea Consiliului Director WSEKU. Folosirea ochelarilor duri nu este permisă în kumite.
  • Lungimea maximă a mânecilor jachetei de la karate-gi nu trebuie să fie mai mare decât îndoirea încheieturii mâinii și nu mai mică de jumătatea antebrațului. Jacheta de la karate-gi trebuie să acopere șoldurile, dar nu trebuie să aibă mai mult de trei sferturi din lungimea coapsei.
  • Pantalonii trebuie să fie suficient de lungi pentru a acoperi cel puțin două treimi din tibie și nu trebuie să ajungă sub gleznă.
  • Mânecile jachetei de la karate-gi și pantalonii nu pot fi suflecate! Legăturile de jachetă de la karate-gi trebuie legate la începutul meciului. Sacourile fără cravate nu trebuie purtate. Concurenții pot avea broderii pe centurile lor (centuri nu mai lungi de trei sferturi de lungime a coapsei) și karate-gi.
  • Concurentul poate purta părul într-o coadă cu unul sau două elastice discrete de păr. Ochelarii sunt interziși (Kata și Kumite).
  • Concurenții pot folosi o eșarfă religioasă neagră aprobată, care să acopere părul, dar nu și zona gâtului.

 

4) CRITERII DE DECIZIE/PUNCTARE:

  • Rezultatul unui meci este determinat de un concurent care obține un avans clar de 2 puncte (SHOBU IPPON), 4 puncte (SHOBU NIHON), 6 puncte (SHOBU SANBON), 8 puncte (SPORT KUMITE), 10 puncte (BUDO KUMITE), sau când a expirat timpul, care are cel mai mare număr de puncte, la punctaj egal având primul avantaj de puncte fără opoziție (SENSHU), obținând o decizie (HANTEI), sau de un HANSOKU, SHIKKAKU sau KIKEN, impus împotriva unui concurent.
  • Dacă un meci de echipă sau un singur meci în timpul sistemului round robin se termină cu o diferență + 1 punct sau 2 puncte, toate scorurile contează pentru rezultat, se ține cont de categoria de kumite la care se luptă: 2 puncte (SHOBU IPPON), 4 puncte (SHOBU NIHON), 6 puncte (SHOBU SANBON), 8 puncte (SPORT KUMITE),10 puncte (BUDO KUMITE).
  • În orice meci, dacă după timpul întreg, scorurile sunt egale, dar un concurent a obținut primul avantaj fără opoziție de scor (SENSHU), acel concurent va fi declarat câștigător.
  • Dacă după timpul complet nu există scoruri, sau scorurile sunt egale, și nu există SENSHU, și nimeni nu are numărul mai mare de a.) Ippon sau b.) Waza Ari, marcat în meci, decizia va fi luată de către un vot final al celor patru judecători, fiecare votându-și votul; în caz de egalitate, arbitrul va decide rezultatul. Hikiwake este aplicabil numai în meciurile obișnuite de echipă și în meciurile individuale în timpul turneului la turneu. La Hantei se ia o decizie pe baza căreia concurent a manifestat superioritate tactică și tehnici pe tot parcursul meciului.

Se acordă un punctaj atunci când o tehnică este efectuată conform următoarelor criterii unei zone de punctaj (corpul de deasupra pelvisului, până la și inclusiv claviculă (Chudan), excluzând umerii înșiși și zona de deasupra claviculei (Jodan).

a) Forma bună (tehnică bună, eficacitate probabilă în cadrul conceptelor tradiționale de karate)

b) Atitudine sportivă (atitudine non-rațioasă de mare concentrare)

c) Aplicare viguroasă (puterea și viteza tehnicii)

d) Conștientizarea -ZANSHIN (concentrare totală, stare de vigilență, observație: înainte, în timpul și după tehnică)

e) Timp bun (bună sincronizare, furnizarea unei tehnici atunci când va avea cel mai mare efect potențial)

f) Distanța corectă (furnizarea unei tehnici în care va avea cel mai mare efect potențial)

 

Yuko (1 punct) este acordat pentru:

  1. Lovituri (Tsuki) / 2. Lovituri (Uchi)

Wazari (2 puncte) este acordat pentru:

  1. Lovituri cu piciorul la nivelul Chudan.

Ippon (3 puncte) se acordă pentru:

  1. Se acorda pentru: Lovituri de picior Jodan
  2. Orice tehnică de marcare împotriva unui adversar a cărui parte a corpului, alta decât picioarele, este în contact cu tatami, cu excepția hiza gamae. (Un genunchi atinge tatami în timp ce executa o tehnică).

 

5) COMPORTAMENT INTERZIS: 

  1. Tehnici care fac contact excesiv, având în vedere zona de punctaj atacată și tehnici care intră în contact cu gâtul.
  2. Atacuri la nivelul brațelor sau picioarelor, inghinală, articulații sau la sau la coloană.
  3. Atacuri la față cu tehnici de mână deschisă. Excepție doar la proba de competitieBUDO KUMITEsunt permise tehnicile de uchi cu mâna deschisă, cum ar fi: shuto uchi, haito uchi, etc., cu excepția cazului când sunt executate la față sau pe partea din față a gâtului, caz în care sunt penalizate.
  4. Tehnici de aruncare periculoase sau interzise.
  5. Simularea sau exagerarea vătămării.
  6. Ieșire din zona de competiție (JOGAI) neprovocată de adversar.
  7. Periclitarea personală sau neîndeplinirea măsurilor adecvate de autoprotecție (MUBOBI).
  8. Evitarea luptei ca mijloc de a preveni ca adversarul să aibă posibilitatea de a marca.
  9. Pasivitate – neîncercarea de a se angaja în luptă (un avertisment sau o penalizare pentru pasivitate nu poate fi dată în primele 15 secunde și după mai puțin de ultimele 15 secunde ale meciului și nu poate fi dată unui concurent care conduce cu puncte sau Senshu ). Comanda/Semnal: „TSUZUKETE” (nu după mai puțin de 15 secunde din timpul rămas).
  10. Strângerea, lupta, împingerea, apucarea sau ridicarea pieptului la piept, fără a încerca imediat o aruncare sau altă tehnică.
  11. După „Wakarete”, punctajul nu este posibil până când Arbitrul anunță „Tsuzukete” și își aduce din nou brațele și astfel concurenții împreună (nerespectarea duce la un avertisment/numai următorul nivel în timpul Atoshi Baraku).
  12. Prinderea adversarului cu ambele mâini pentru orice alt motiv decât executarea unei lovituri la prinderea adversarului care lovește piciorul.
  13. Apucă brațul sau karategi-ul adversarului cu o mână, fără a încerca imediat o tehnică de scor sau eliminare.
  14. Tehnici necontrolate (care nu lovesc).
  15. Atacuri simulate cu capul, genunchii sau coatele.
  16. Vorbirea cu, sau incitarea adversarului, nerespectarea ordinelor Arbitrului, comportament nepoliticos față de oficialii de Arbitraj sau alte încălcări ale etichetei.

Explicații: 

  • Pentru concurenții seniori și juniori, este permis contactul nevătămator, ușor, controlat de „atingere” la față, cap și gât (dar nu și la gât). Distanța corectă pentru Jodan tehnicile se află între atingerea pielii și 2 centimetri de zona țintă pentru tehnicile cu mâinile și 5 cm pentru lovituri.
  • Pentru concurenții cadeți, chiar și cea mai mică atingere a capului, feței sau gâtului, cu tehnici de mână, trebuie avertizată sau penalizată. Doar loviturile jodan pot face cea mai ușoară atingere („skin touch”) și totuși să marcheze. Distanța de scor este mărită până la 10 centimetri pentru lovituri și 5 centimetri pentru tehnicile cu mâinile.
  • Din motive de siguranță, aruncările în care adversarul este aruncat fără a fi ținut pe, sau aruncat periculos, sau unde punctul de pivotare este deasupra nivelului centurii aruncătorului, sunt interzise și vor fi avertizate sau penalizate. Excepție fac tehnicile convenționale de măturare a picioarelor de karate, care nu necesită ca adversarul să fie ținut în brațe în timpul executării măturii. Este interzisă prinderea adversarului cu ambele mâini pentru orice alt motiv decât executarea unei secerări la prinderea adversarului care lovește cu piciorul.
  • Pentru U14 (Minicadets 12-13 ani) durata meciului este de 1,5 min. Pentru tehnici la cap și gât (zona Jodan) nu este permis nici un contact, nici atingerea pielii, nici cu pumnul, nici cu piciorul.
  • Pentru U12 (Copii 10-11 ani), U10 (copii 8-9 ani) U8 (Copii 6-7ani) și U6 (copii 4-5 ani) durata meciurilor este de 1,0 min. Pentru tehnici la cap și gât (zona Jodan) nu este permis nici un contact, nici atingerea pielii, nici cu pumnul, nici cu piciorul. Chiar și tehnicile controlate asupra corpului (zonă mică) în principiu nu vor fi considerate un scor dacă fac contact dincolo de atingerea suprafeței.
  • Este posibil să acordați un punctaj pentru o tehnică numai după o eliminare sau o apucare permisă atunci când tehnica este conformă cu regulile și urmează „imediat”.

 

6) AVERTISMENTĂRI / PENALITĂȚI: 

Chui (Avertisment): Se acordă, de până la trei ori, pentru infracțiuni mai mici care nu diminuează șansele celuilalt Concurent de a câștiga. 

Hansoku-Chui (Avertisment de descalificare): Se acordă pentru infracțiuni mai grave care reduc șansele celuilalt Concurent de a câștiga, sau unui concurent pentru orice încălcare ulterioară dacă au fost deja date trei CHUI.

Hansoku (Penalizare): Aceasta este pedeapsa de descalificare în urma unei infracțiuni foarte grave sau atunci când un Hansoku-Chui a fost deja dat. Poate fi impusă direct, dacă potențialul de câștig al concurentului a fost practic redus la zero de faultul adversarului. 

Shikkaku (Penalizare): Aceasta este o descalificare din întregul turneu, inclusiv din orice categorie ulterioară. Pentru a defini limita Shikkaku, trebuie consultată Comisia de disciplină. Shikkaku poate fi invocat atunci când un concurent nu se supune ordinelor Arbitrului, acționează rău intenționat sau comite un act care dăunează prestigiului și onoarei Karate-do sau când se consideră că alte acțiuni încalcă regulile și spiritul turneului. Poate fi impus numai după consultarea cu judecătorii (Shugo). Trebuie făcut un anunț public.

Explicații: 

  • Regula celor 10 secunde: În cazul în care un concurent cade, este aruncat sau doborât și nu își recăpătă complet picioarele imediat, arbitrul va chema medicul și va începe o numărare până la zece, indicând numărătoarea lui cu un deget pentru fiecare secundă. Trunchiul trebuie să fie pe podea, indiferent cât de repede a coborât concurentul. În toate cazurile, numărătoarea de 10 secunde a început, medicul va fi rugat să examineze concurentul. Dacă concurentul nu își recapătă complet picioarele în zece secunde, el nu este apt să continue lupta! Arbitrul are apoi voie să-l cheme pe Shugo! Concurentului nu i se permite să participe la alte meciuri de Kumite din acel turneu. Arbitrii vor decide câștigătorul pe baza lui Hansoku (contact sau exagerare), Kiken (Mubobi sau cădere fără greșeală) sau Shikkaku (simularea rănirii sau rănirii rău intenționate), după caz.
  • Alergarea, evitarea luptei și alergarea cu mai puțin de 15 secunde de timp rămase (Atoshi Baraku), primiți un minim de Hansoku-Chui. Prinderea adversarului fără a încerca să arunce sau să înscrie imediat este, de asemenea, un exemplu de evitare a luptei cu mai puțin de 15 secunde.
  • În cazul în care un concurent căruia i s-a acordat Senshu primește un avertisment pentru evitarea luptei atunci când mai sunt mai puțin de 15 secunde de luptă (Atoshi Baraku), concurentul va pierde automat acest avantaj. Niciun alt Senshu nu mai poate fi acordat nici unui concurent.
  • Un avertisment sau o penalizare pentru Mubobi este dată atunci când un concurent este lovit sau rănit din vina sau neglijența sa. În acest caz, adversarul nu trebuie avertizat/penalizat!
  • Exagerarea este avertizată/penalizată cu Chui, Hansoku Chui sau chiar Hansoku în cazuri severe (avertisment pentru contactul cu adversarul sau avertisment pentru mubobi trebuie dat la început). Dacă se acordă un punctaj, adversarul va fi penalizat pentru simularea cu Hansoku Chui minim.
  • Arbitrii semnalează punctele obținute din proprie inițiativă. (sistemul cu doi judecători, de asemenea, Jogai și contact.)
  • Un concurent accidentat care câștigă un meci prin descalificare din cauza unei accidentări nu are voie să lupte din nou în competiție fără permisiunea medicului. El poate câștiga, de asemenea, un al doilea meci prin descalificare din cauza unei accidentări, dar este imediat retras din continuarea competiției de kumite din acel turneu.
  • Dacă un concurent este descalificat de Kiken, el este descalificat pentru competiția din această categorie.
  • Arbitrul are nevoie de semnalul a minim 2 arbitri pentru același concurent pentru a stabili un punctaj (sistemul cu doi arbitri minim semnalul unui arbitru).
  • Dacă 2 arbitri indică scoruri diferite, se va stabili cel mai mare. Se aplică și dacă, de exemplu, doi judecători arată yuko pentru aka și 2 judecători arată ippon pentru aka.
  • Dacă 2 arbitri indică un punctaj pentru AKA și 2 arbitri un punctaj pentru AO, ambele scoruri vor fi acordate. (Sistemul cu doi judecători, de asemenea, 1 judecător pentru AKA și 1 judecător pentru AO).
  • Dacă 2 arbitri indică un scor pentru același concurent, dar Arbitrul a văzut un contact, el poate acorda un avertisment.
  • Dacă arbitrul cheamă medicul pentru a trata o accidentare și medicul declară concurentul inapt să lupte, arbitrul are voie să cheme Shugo pentru a comunica arbitrului declarația medicului.